BeSTconcept

Hypermobiliteit met Balans en Stabiliteitstraining

Het BeStconceptueel denken is dankbaar bij hypermobliteit.

Hypermobiliteit kan zich op verschillende manieren voordoen van zeer ernstig als een syndroom tot een lokaal zwiebelend gewricht.



Wanneer het lichaam meer ruimte heeft

dan het brein  beheerst.

(H)erkennen van hypermobiliteit

Hypermobiliteit heeft vele verschijningsvormen en heeft van persoon tot persoon verschillende betekenis en impact. Hypermobiliteit kan onder andere verantwoordelijk zijn voor:

  • aanvankelijk onbegrepen wijdverbreide klachten,
  • chronische pijn,
  • niet trainbaar zijn (hekel aan fitness hebben),
  • ademhalingsmoeilijkheden,
  • steeds terugkomende blessures,
  • vermoeidheid.

BeSTconcept en de zebra

Eén van de verschijningsvormen van hypermobiliteit is het Ehlers-Danlossyndroom. Dat is kortweg gezegd een hypermobiliteits-ziekte op basis van slap bindweefsel. Hierdoor gaan gewrichten eerder zwikken maar kunnen er ook allerlei andere klachten (bijv. ook bloedvaten of longen) optreden.

Het komt voor dat iemand klachten ervaart zonder dat de arts beseft dat hypermobiliteit hier verantwoordelijk kan zijn. De arts schrijft de klachten toe aan een afwijking die het meest voor de hand liggen, bijv. fibromyalgie, het zit tussen de oren, reuma, e.d. en denkt niet aan hypermobiliteit. Net zoals je denkt aan een paard als ik zeg 'hoefgetrappel' en vergeet dat er ook zebra's zijn met allerlei verschillende strepen (mogelijkheden).

De zebra is het symbool geworden voor de vereniging van Ehlers-Danlos patienten.



Nieuwe alinea











Bij BeSTconcept is er aandacht voor beheersing, lichaamsgevoel, afstemming, inzicht en gedrag bij houding en beweging van en in het lichaam.


Dat zijn de 'zebra's' die bij reguliere training (kracht, lenigheid, snelheid, uithoudingsvermogen) vaak vergeten worden.


Middels oefenen met BeST informeer je het brein met beheerste bewegingen zodat je minder van het lichaam eist. Kracht komt later.


Zie hieronder bij literatuur voor uitgebreide uitleg.

"Ik werk nog bijna dagelijks met het concept. Vooral als ondersteuning van de psychosomatiek, maar ook kom ik steeds meer hypermobiliteit tegen als onderliggend probleem van chronische klachten. Het blijft een belangrijk onderdeel in mijn begeleiding." Afke Abbas, haptotherapeut en psychosomatisch fysiotherapeut Gezondheidscentrum Winsum.

Literatuur hypermobiliteit

en het BeSTconcept

Klikken op de onderstaande button opent een uitgebreid document over de visie van BeSTconcept bij hypermobiliteit.

Hypermobiliteit en het BeST-concept
Share by: